Pages Navigation Menu

Just another 80.248.227.115 Sites site

Nöjen och mat på Gotland

På den mytomspunna och legendariska ön Gotland finns det många nöjen för stora och små, dessutom erbjuder ön massor av kulinariska läckerheter vilket du inte bör missa när du besöker denna pärla i Östersjön.

NöjenImage result for Nöjen

Det finns massor av nöjen på Gotland, men som barnfamilj kan det kosta mycket om du och din familj vill hitta på en massa roliga saker. Men misströsta inte, ön erbjuder många spännande och kul nöjen som är helt gratis.

  • Fenomenalen – erbjuder lite magi i er vardag och är ett Science Center. Det ligger i Visby och där kan ni utmana varandra i olika typer av spel och klura ut finurliga problem inom teknik, naturvetenskap och matematik.
  • Fängelsetornet Kajsarn – där kan du och din familj få uppleva kylan, mörkret och skammen i fängelserummen i ett murtorn från 1200-talets Gotland. Detta torn användes nämligen som fängelse under åren 1681-1859. Dessutom kan ni passa på att besöka de andra medeltidstornen, så som Kruttornet, Dalmanstornet och Kvarntornet.
  • Veteransmuseum – där kan ni se på gamla veteranbilar, cyklar, MC och traktorer. Det finns möjligheten att ta en fika och annat skoj också.

Mat

Mat som du inte bör missa när du besöker Gotland är öns egna delikatesser, som:

  • Lammsmäcka – stekta malda biffar av lammkött, fläskkött och potatis. Dessa biffar serveras ihop med strunkamos (rotmos), råkostsallad och kajpsås (gotländsk lök).
  • Butte – är nyfångad stekt piggvar och serveras ihop med nypotatis och smält smör. Dessutom är piggvar Gotlands landskapsfisk.
  • Saffranspannkaka – är ett av de klassiska recept som innefattar talet sju som är heligt. Pannkakan innehåller nämligen sju ingredienser och dessa kommer från Gotland, samt ytterligare sju ingredienser som har hämtats från länder som är varmare. Dessutom ska ugnen eldas med sju kast av ved. Saffranspannkakan innehåller bland annat grädde, risgryn, honung, kanel, mandelmassa, saffran och kardemumma som gräddas i en vedeldad ugn. Därefter serveras pannkakan med mandelspån, vispad grädde och salmbärssylt.